You are currently viewing Logo Design | <b>Its history and its role in business</b>

Logo Design | Its history and its role in business

Τι είναι το λογότυπο και γιατί πρέπει να έχει η επιχείρηση μου?

Το λογότυπο είναι ένα απο τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης. Είναι η οπτικοποίηση όλης της φιλοσοφίας της επιχείρησης μας στην αγορά. Ο σχεδιασμός του  κρύβει πίσω του πολλές ώρες μελέτης και κατανόησης της επιχείρησης, το Marketing και τρόπους που θα μπορεί να προβάλεται άρτια σε κάθε μορφή του καθώς και αυτό που εκπροσωπεί να είναι κατανοητό προς τον κόσμο με την πρώτη ματιά. 
Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός πρέπει να έχουμε δημιουργήσει την χρωματική παλέτα που θα στηριχθούμε έτσι ώστε στην πορεία να δέσει αρμονικά με τον σχεδιασμό του λογότυπου μας.
Φυσικά η τέχνη δεν έχει όρια και κάποιες φορές οι κανόνες φτιάχνονται για να σπάνε. Εκτος από έναν ασφαλή τρόπο παρουσίασης του εμπορικού σήματος μπορούμε, μέσω μια έξυπνης αποδόμησης του σχεδίου μας, να παρουσιάσουμε ακριβώς αυτό που εκπροσωπεί η επιχείρηση.

Πότε όμως καθιερώθηκε η προβολή των επιχειρήσεων μέσω κάποιου εμπορικού σήματος και πώς ξεκίνησε?


15th century German coats of arms. Via Wikipedia.

Η ιστορία του Λογότυπου και η εξέλιξη του

Οι άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει και διαφοροποιήσει τους εαυτούς τους χρησιμοποιώντας εμβλήματα και σημάδια υπογραφών για εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος του έργου συμβολικής μελέτης σε ολόκληρη την καταγεγραμμένη ιστορία αφορά στην επικοινωνία της ταυτότητας οπτικά.

Η ιστορία των λογοτύπων πηγαίνει πίσω στις αρχαίες οικογενειακές κορυφές, ιερογλυφικά και συμβολισμό. Οι πρώιμες εκδόσεις των λογοτύπων που αναπτύχθηκαν κατά τον Μεσαίωνα (γύρω στο 1300 μ.Χ.), καθώς τα καταστήματα και οι παμπ χρησιμοποιούσαν σήμανση για να αντιπροσωπεύουν αυτό που έκαναν. Τα πρώτα μοντέρνα σχέδια λογότυπων δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900, εξελισσόμενα παράλληλα με τη μαζική εκτύπωση.

Η Εραλδική είναι ένα σύστημα εκχώρησης των στοιχείων του σχεδιασμού της κοινωνικής σημασίας και της κατάστασης. Ένα συγκεκριμένο σύνολο χρωμάτων και σχημάτων θα αντιπροσωπεύει μια ορισμένη ευγενή οικογένεια. Αυτό το σύνολο εικόνων συνδυάστηκε για να δημιουργήσει ένα μοναδικό οικόσημο. Ακούγεται οικείο?

Αν και ο αρχικός σκοπός ήταν λίγο διαφορετικός-προσδιορίζοντας τον φιλικό εναντίον του εχθρικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου – το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τα στοιχεία σχεδίασης πήραν νόημα και βοήθησαν τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα αγαπημένα τους “εμπορικά σήματα”.

Εκτός της αριστοκρατίας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν αναλφάβητος. Στον Υψηλό Μεσαίωνα (900-1300 μ.Χ.), ο πληθυσμός άρχισε να αναπτύσσεται, οδηγώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να μετακομίσουν σε πόλεις. Η κοινωνία απομακρύνθηκε από τους αυτοσυντηρούμενους αγροτικούς τρόπους ζωής σε πιο εξειδικευμένο και διαφοροποιημένο

Το 1389, ο βασιλιάς Ρίτσαρντς II της Αγγλίας ψήφισε νόμο που απαιτούσε εγκαταστάσεις που παράγουν μπύρα για να κρεμάσουν ένα σημάδι που να δείχνει τι έκαναν ή θα διακινδύνευαν να κατασχεθεί η παραγωγή τους.
Αυτό ήταν πράγματι ένα μέτρο ασφάλειας, αφού το πόσιμο νερό δεν ήταν πάντα καλό εκείνη την εποχή. Αυτό οδήγησε τις επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν προσθέτοντας εραλδικές εικόνες στα σημάδια τους.
Μια παμπ θα γίνει ο “Πράσινος Δράκος” και θα χρησιμοποιήσει έναν πράσινο δράκο ως το λογότυπο της. Μία άλλη θα γίνει οι “Δύο Κώνοι” και έτσι συνεχίστηκε η παράδοση και στις υπόλοιπες παμπ.
Με τον καιρό αυτές οι εικόνες μετατράπηκαν σε ονόματα, επιτρέποντας στους θαμώνες να αναπτύξουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης στο εμπορικό σήμα προς τον αγαπημένο ζυθοποιό τους.

Μια εποχή δημιουργικού, προσεγμένου σχεδίου λογοτύπου αρχίζει

Το 1956, ο Paul Rand σχεδίασε το εικονικό, πικτογραφικό λογότυπο της IBM που παρουσίζε τον συνδιασμό ενός ανθρώπινου ματιού (eye), μιας μέλισσας (Bee) και την εικονογράφιση του γράμματος Μ. Οι περισσότεροι ιστορικοί λογοτύπων το βλέπουν αυτό ως σημείο καμπής στην ιστορία του σχεδιασμού των λογοτύπων.

Η εξέλιξη των χρόνων στο λογότυπο της IBM

Η δεκαετία του 1950 έφερρε μια μεγάλη τάση και σηματοδότησε μια μεταβολή της σκέψης γύρω από τα λογότυπα. Καθώς οι εταιρείες συνειδητοποιούσαν πόσο μπορούσαν να επηρεάσουν τα λογότυπα τους, οι άνθρωποι άρχισαν να απομακρύνονται από την απλή δημιουργία χρηστικών λογοτύπων για σκοπούς αναγνώρισης και άρχισαν να σκεφτόμαστε πολλά για να μαρτυρούν σκόπιμα τις επιχειρήσεις τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 διάφοροι “ηγέτες σκέψης” στο γραφικό σχέδιο του Λονδίνου, που οδήγησαν αυτό το κύμα προσεγμένων σχεδίων λογότυπων, αποφάσισαν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν γενικότερα ολόκληρο τον τομέα του σχεδίου.

Το 1962 ίδρυσαν τη D & AD (Design and Art Direction).
Η οργάνωση δήλωσε ως πρόθεσή της την άριστη προώθηση στη διαφήμιση και το σχεδιασμό. Μεταξύ του 1962 και του 1964, ο Charles Csuri και ο A. Michael Noll δημιούργησαν μερικά από τα πρώτα έργα τέχνης χρησιμοποιόντας λογισμικά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές , σηματοδοτώντας έτσι τις προσεχείς αλλαγές στον σχεδιασμό των λογοτύπων.

Λογότυπο της ΙΒΜ, 1956
Λογότυπο καμπάνιας του υπουργείου εμπορίου της Νέας Υόρκης, I love New York,

Το 1977 ήταν ένα έτος ορόσημο για το σχεδιασμό λογοτύπου με τον Milton Glaser να σχεδιάζει το κλασικό “I LOVE NEW YORK” συνδιάζοντας τα αρχικά γράμματα των λέξεων και μια κόκκινη καρδιά για μια εκστρατεία μάρκετινγκ του υπουργείου εμπορίου του κράτους της Νέας Υόρκης.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα το λογότυπο έγινε απαραίτητο για τις επιχειρήσεις. Όποια επιχείρηση ήθελε να την θυμούνται οι πελάτες της θα έπρεπε να είχε ένα λογότυπο το οποίο να είναι μοναδικό, απλό και καθαρό.


Η σύγχρονη εποχή στον σχεδιασμό λογότυπου

Καθώς ο κόσμος έγινε πιο άνετος με τις ψηφιακές τεχνολογίες, δεν ήταν πλέον απαραίτητο να μιμείται ένα 3D χώρο σε έναν 2D κόσμο.

Αυτό που μας έχουν διδάξει τα 2010 είναι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αγκαλιάσουν την προσαρμοστικότητα στα λογότυπα τους.
Πάνε οι ημέρες μιας έκδοσης ενός λογοτύπου που ζει για 30 και πάνω χρόνια. Ακόμη και μεγάλα εμπορικά σήματα έχουν αγκαλιάσει το γεγονός ότι για να παραμείνουν τρέχοντα, πρέπει να ενημερώσουν τακτικά τα λογότυπα τους.
Για παράδειγμα η Google, Το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες ανα τον κόσμο, κρατώντας το βασικό σχέδιο του λογότυπου τους, κάνουν μικρές αναβαθμίσεις κρατώντας το έτσι φρέσκο και επίκαιρο.

Η αναβάθμιση του λογότυπου της Google απο το 1997 έως σήμερα

Είστε έτοιμοι να προσθέσετε το δικό σας κομμάτι στο ιστορικό σχεδιασμού του λογότυπου;

Μάθαμε αρκετά για το εμπορικό σήμα μιας επιχείρησης μέσα από την ιστορία της σχεδίασης, τα χαρακτηριστικά και την χρησιμότητα του.
Το λογότυπο είναι στα 3 πιο σημαντικά πράγματα που μια επιχείρηση πρέπει να διαθέτει για να μπορέσει να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της, να δημιουργήσει ένα καλό Μάρκετινγκ και να φτάσει στην κορυφή.

Εσείς είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την δημιουργία του λογότυπου της επιχείρησης σας?

Εμείς πάντως είμαστε!!!

Leave a Reply